19.8.22

:CASE SANNA MARIN: "ASIANTUNTIJA" SPEKTAAKKELI

 

 


TÄSTÄ ON KYSE: Toissailtana Iltalehti julkaisi yksityisasunnossa kuvatun videon pääministeri Sanna Marinin ”villistä bilettämisestä”. Kuvaajasta, ajasta ja paikasta ei ollut mitään tietoa, eikä asiaa edes yritetty selvittää. Yksityisyyden suojasta ja tekijänoikeuksista ei piitattu, koska asialla on ”yhteiskunnallista painoarvoa”. Toimittajat unohtivat, että se painoarvo ei oikeuta rikkomaan lakia.

TÄHÄN SE JOHTI: Eilen oli asiantuntijoiden sekä “asiantuntijan” spektaakkelipäivä. Median oli pakko saada samanmielisiä kommentoimaan, analysoimaan tapahtunutta ja niitähän sitten riitti kaikille kanaville. Syntyi ilmiö nimeltään LINNOITTAMINEN: Uutisharrastuksellinen termi linnoittaminen on tilanne jolloin media, journalistit, päätoimittajat sekä näennäisesti sananvapaudesta kiihoittuneet asiantuntijat, sukkuloimaan tiedotusvälineiden välissä todistaen tekevänsä kaiken moraalisesti oikein.

Linnoittautumisen toisena tavoitteena on hälventää keskustelu alkuperäisestä ongelmasta, lainsäädännöllisistä seikoista ja keskittää fokus toisarvoisiin seikkoihin. Ohjataan huomio taas jonnekin. Tulette lähipäivinä näkemään kuinka linnoittautumisen yhteydessä toistuvat samat asiat, samat lauseet ja muutenkin mediakenttä muuttuu lähes Copy / Paste tilaan. YHTÄKAIKKI: Linnoittautumisen tarkoitus on luoda itselle ja medialle taas imago sekä kaverillinen ilmapiiri joka kestää vaikka Venäjän ydiaseuhittelun. Ja jos ei muuten niin kierrätetään joku ääliö asiantuntijan nimikkeellä vahvistamaan medialle itsestäänselvyyksiä. Lähipäivinä media täytyy puolustavista puheevuoroista joiden sisältö on yhtä tyhjän kanssa.

Ohessa asiantuntijaspektaakkelin linkit joista viimeisenä oli koko spektaakkeli ujoin “asiantuntija”.

Iltalehden haastattelema äänitekniikan asiantuntija kertoo tutkineensa videon ääniraitaa spektrianalyysin avulla. Hän sai selville, että videossa todellakin huudetaan ”jauhojengi”, ei esimerkiksi ”jallujengi”. – Sana on satavarmasti ”jauhojengi”.

Asiantuntija ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään asian poliittisen arkaluonteisuuden takia.

Asiantuntija siis halusi avata suunsa ja näyttää miten näppärä on mutta siihen se rohkeus loppuikin kun navan alle ilmesty pakenevat jalat eikä kertonut itsestään mitään. Voidaan tietysti pohtia oliko tuota asiantuntijaa olemassakaan kun lähdesuojan takana voi toimia epärehellisestikin. Tällainen “anonyymi” analyysi on nollan arvoinen. Toki tähänkin piti saada toimittajalle mieluisa tuki ja se saatiin Facebookissa tunnetulta kielitieteilijältä. Toimittajan piti saada olla oikeassa anonyymistä asiantuntijasta huolimatta.

ASIANTUNTIJA JA MEDIA: Lyhyesti kirjoitettuna Suomalainen lehdistö on tiedollisesti ja taidollisesti muuttunut niin avuttomaksi että jokaiseen asiaan on etsittävä asiantuntija, sisällöltään mitään lisäarvoa antamaton julkkis  ja mielellään sellainen joka on samaa mieltä toimittajan kanssa. Erimieltä oleva asiantuntijahan voi pilata toimittajan hyvän jutun kun sinne pitää laittaa sellaista mitä ei toimittaja halua. Median tiedollista höttöilyä lisää erilaisten tubettajien, SoMe vaikuttajien ja “influenserbloggaajien” ylihypetetyllä käytöllä joilla ei ole kyllin pitkää kokemusta voidakseen sanoa mitään. Nykyisin kun sisällöllä ei ole mitään merkitystä vaan kohulla niin sen saavuttamiseksi on toimittajan ympärillä niitä asiantuntijoita jotka auttava siinä.

ASIANTUNTIJASPEKTAAKKELI:

Professori selittää, miksi Sanna Marinin bilevideoista nousi kohu

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009012135.html

Venäjän media tarttui Sanna Marinin bilevideokohuun – asiantuntija arvioi, mihin Venäjä pyrkii

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009012645.html

Onko valtio¬¬johdon juhliminen turvallisuus¬¬uhka? Kaksi asian¬tuntijaa arvioi

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009012551.html?utm_medium=alsoreadthese&utm_campaign=hs_tf&utm_source=www.is.fi

THL:n asiantuntija kertoo, miten eri huumetestit toimivat

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009012970.html

Voiko Marinin bilevideo kääntyä häntä vastaan vaaleissa? Asiantuntija monisanaisena

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/991b2bde-4910-4723-ad8c-b1b03498f848

Marinin bilevideo voi lisätä kiinnostusta politiikkaan, arvioi tutkija – "Hänen nuorille seuraajilleen tämä ei välttämättä ole kovin kauheaa"

https://yle.fi/uutiset/3-12582526

Nyt se on varmaa: Marin-videolla lauletaan jauhojengistä

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f6028179-18c5-44d1-a6b7-caac4e655c7f