30.9.22

ITÄRAJA ON SULJETTU – MUTTA SEKIN TEHTIIN ILMEISESTI VÄÄRIN

 

Eilen suomessa tehtiin historiallinen päätös jossa Suomi rajoittaa valtioneuvoston periaatepäätöksellä 29. syyskuuta 2022 voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen. 

Maahantulorajoitukset astuvat voimaan 30. syyskuuta 2022 klo 00.00, ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Rajoitukset perustuvat Schengenin rajasäännöstön 6 artiklan 1 kohdan e alakohtaan, jonka mukaan kolmannen maan kansalaisen maahantulo edellyttää, että hänen ei katsota voivan vaarantaa minkään jäsenvaltion yleistä järjestystä, sisäistä turvallisuutta, kansanterveyttä tai minkään jäsenvaltion kansainvälisiä suhteita. Schengenin säännöstö antaa jäsenmaille liikkumavaraa kansallisia päätöksiä ja linjauksia varten, joissa muun muassa kansainvälisiin suhteisiin ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä on otettava huomioon.

Itärajan sulkemisesta käytiin “keskustelua” myös Eduskunnan kyselutunnilla kohtuullisen puuduttavaan sävyyn jossa Pääministeri Sanna Marin joutuin toistamaan taas itseään kertaamalla miten maarajoja suljetaan ja mitä siihen tarvitaan. Oppositio muuttui taas ymmärtämättömäksi joko tahallaan tai sitten ettei oppositiossa ole ketään joka todella tuntee lait ja säädökset.

Hallitus ei voinut käyttää perusteena Venäjän kansalaisten muodostamaa turvallisuusuhkaa, koska turvallisuudesta vastaavat viranomaisemme Suojelupoliisi, poliisi, Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat eivät sellaista lausuntoa antaneet. Ne tekevät omat päätöksensä itsenäisesti, eivätkä poliittiset päättäjät voi määrätä niiden antamien lausuntojen sisältöä. Päätöksien kun on AINA nojattava johonkin “kättä pitempään”. Mielivaltaisuus kun on diktaattorimaista touhua.

Siksi otettiin käyttöön Schengen-lainsäädäntö, joka on Suomessa voimassaolevaa oikeutta. Sen käyttäminen oikeuttaa poliittiset päättäjät tulkitsemaan venäläisten turistimatkailun sallimisen vaarantavan Suomen kansainvälisiä suhteita, joten matkustaminen voidaan tietyin rajoituksin lopettaa.

Opposition seuraava taktiikka osoittaa itärajan sulkeminen väärintehdyksi, edelleen aukkoja täynnä olevaksi oli nostaa esille humanitäärinen viisumi. Perussuomalaisten Riikka Purra kysyi:

“Arvoisa herra puhemies! Hallitus on viimein onnistunut tekemään turistiviisumien osalta päätöksen, joka vähentää tätä Suomeen saapuvan venäläisväestön määrää eli näitä huvimatkoja. Se on erittäin hyvä päätös. Mutta valitettavasti samaan aikaan tämä ongelma laajenee muille suunnille, eli käytännössä turvapaikkaa voi kuka tahansa tulla hakemaan meidän rajoiltamme, ja nyt tänään olemme kuulleet jopa, että te olette edistämässä humanitaarista viisumia nopeasti. Aiemmin tästä ilmoitettiin ministeriöstä, että sen valmistelu vie niin kauan, että se ei ehdi tälle kaudelle, mutta tämän päivän tietojen mukaan te olette tehneet siitä päätöksen ja valmistelu ei viekään kovin kauaa.

Humanitaarinen viisumi mahdollistaa sen, että sekä venäläinen että minkä tahansa muun maalainen ihminen voi käytännössä anoa turvapaikkaa edes tulematta maan rajoille, ja tähän liittyy aivan samanlaisia turvallisuusongelmia kuin turvapaikan hakuoikeuteenkin tällä hetkellä. Pääministeri, te totesitte eilen, että me emme saa olla sinisilmäisiä. Vapaa turvapaikanhakuoikeus ja jopa helpotettu humanitaarinen viisumi maasta, joka käy aggressiivista hyökkäyssotaa ja on myös meille kansallinen uhka — mitä muuta tämä on kuin sinisilmäisyyttä?”

Ulkoministeri Pekka Haavisto vastasi:

“Arvoisa puhemies! Kiitos edustaja Purran kysymyksestä liittyen humanitääriseen viisumiin. Todella hallitus aikaisemmin tänä syksynä iltakoulukäsittelyssään totesi, että meiltä puuttuu niitä välineitä, kun turismiviisumit kielletään, niin kuin nyt on tehty, joita voitaisiin käyttää silloin, jos on joku tietty tarve, esimerkiksi toisinajattelijalla, kriittisellä journalistilla, ihmisoikeuspuolustajalla, joka on joutunut suuriin vaikeuksiin ja häntä haluttaisiin auttaa. Meiltä tällainen väline puuttuu. Tätä varten väline, joka on monissa maissa käytössä, olisi humanitäärinen viisumi. Sitä ulkoministeriössä valmistellaan. Valmistelu tulee viemään ainakin joitakin kuukausia. Se ei ole mikään nopea ratkaisu, mutta se vastaisi sitä käytäntöä, joka on muun muassa Baltian maissa.”

Eduskunnan eilisestä kyselytunnista päätellen eräät kansaedustajat olisivat valmiita tekemään poliittisia päätöksiä ilman viranomaislausuntoja ja laillista perustetta. Suomi joka vaatii muilta oikeusvaltio periaatteita ei itse voi toimia sitä vastaan.

Tämä on oikeusvaltiolle vahingollista ajattelua. Jos Suomi olisi päättänyt estää Venäjän kansalaisten tulon Suomeen ilman viranomaislausuntoja ja laillista perustetta, niin se olisi ollut vaarallinen ennakkotapaus. Poliittisiin päätöksiin perustuvat vapauteen jaliikkuvuuteen liittyvät rajoitukset eivät ole juridisesti kestävää ekä moraalisesti läpinäkyvää.

Jos sille tielle olisi lähdetty, niin sama voitaisiin tehdä uudelleen ihan mille tahansa ihmisryhmälle pelkällä poliittisella päätöksellä. Tämä taas alkaisi ulkoisesti muistuttamaan erään eurooppalaisen maan touhuja toisen maailmansodan aikana. Se ryhmä voisi olla vaikka jonkin muun maan kaikki kansalaiset, maahan tulleet pakolaiset, jokin etninen, kielellinen tai uskonnollinen vähemmistö tai äärimmillään vaikkapa jonkin poliittisen puolueen kannattajat. Jos poliitikot saisivat vapaasti päättää, niin mahdollisuudet olisivat rajattomat.

Onneksi oikeusvaltiossa poliitikot eivät voi tehdä niin.

Nyt perjantaina 30.09.2022 ovat puomit laskeutuneet itärajoillamme ja matkailu sitä kautta on päättynyt. Nyt olemme sitä samaa joukkoa kuin mitä Puola, Liettua, Latvia ja rakas naapurimme Viro ovat. Se mistä seuraavaksi jokelletaan onkin sitten jo varmaan tulossa.