26.9.22

SIRKUSHUVEJA VAI HYVINVOINTIA: MIKÄ ON ELÄINTARHAN TEHTÄVÄ??

 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedotti tänään sen jota jokainen eläinrakas on joko tietoisesti tai tiedostamatta pelännyt Pohjois-Suomen aluehallintovirasto peruutti Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläintarhaluvan. Luvan peruuttamisen syynä ovat pääasiassa eläinten hyvinvointiin ja lajien suojeluun liittyvään tietojen vaihtoon liittyvät asiat.

Kuusamon Suurpetokeskus Oy ei ole annetuista ohjeista, määräyksistä ja määräajoista huolimatta edelleenkään kaikilta osin korjannut toimintaansa eläinsuojelulainsäädännön vaatimusten eikä lupaehtojen mukaiseksi. Aluehallintovirasto on katsoi, että Kuusamon Suurpetokeskus Oy olennaisella tavalla rikkoo eläinsuojelulainsäädännön vaatimuksia, eläintarhaluvan ehtoja, eikä se myöskään täytä enää eläintarhaluvan myöntämisen edellytyksiä. Luonnonvaraisia eläimiä saa pitää vain eläintarhassa, joten Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläimet tulee joko sijoittaa toisiin eläintarhoihin tai lopettaa.

Suomeksi tämä tarkoittaa Suurpetokeskuksen ajamista kylmäksi ja keskusta pyörittäneen Sulo Karjalaisen elämäntyön päättymistä.

Keskus on tullut monelle tutuksi mediasta. Suhtautuminen siihen oli vuosien ajan varsin positiivissävyistä, ja myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui Sulo Karjalaisesta sekä hänen hoivaamistaan karhuista uudenvuodenpuheessaan vuonna 2017.

Sinisilmäisenä ja itsestään selvänä otaksuin että tottahan toki nyt maan suurimmat, kauneimmat ja eläinsuojelullisesti pätevät Korkeasaari, Ähtäri ja Ranua ilmoittautuvat pelastamaan Kuusamolaiset omille tiluksille. Silisilmäisestä ajattelusta rangaistiin kun myöhemmin nämä edellä mainitut instituutiot ilmoittivat yhteen ääneen: Ei Suurpetokeskuksen eläimiä hoitoon

Perusteluina eläintarhat kertovat, etteivät viranomaiset tai Kuusamon Suurpetokeskus ole olleet yhteydessä niihin eläinten uudelleensijoituksiin liittyen.

Tarhoissa ei ole vapaana sellaisia tiloja, joihin eläimet olisi mahdollista sijoittaa pysyvästi tai odottamaan mahdollista kuljetusta ulkomaille. Karhut vaativat suuren tilan sekä useita virikkeitä, kuten kaivamismahdollisuuden, vesielementin ja talviunipaikan.

Tässä kohtaa sinisilmäinen eläinrakas pysähtyy. Me jotka olemme käyneet Korkeasaaressa, Ähtärissä sekä Ranualla olemme todistaneet siellä olevan JO karhuja eli mikä vaikeus olisi heidät sijoittaa sinne??

Tässä herää helposti kysymys Eläintarhojen eläinsuojelullisista tehtävistä ja vastuista. Ovatko suomen eläintarhat lopultakin vain kunnan vetovoimaa lisäävä turistirysä sirkushuveineen mutta eläintarhan perimmäinen tarkoitus on unohdettu. Eläintarhat ovat jäänne menneisyydestä jossa erästäkin kansanryhmää huudettiin ihmissyöjiksi ja valkoinen iho tummennettiin kenkälankilla. Luonnosta erkaantuneet kaupunginasukit pääsivät turvallisen välimatkan päästä pällistelemään mitä kummallisempia otuksia. Jos kerran eläintarha ei suostu eläinsuojelullisiin tehtäviinsä on se suljettava.

On järjenvastaista edes ajatella että verraten terveet ja verraten hyvässä kunnossa olevat luontokappaleet saavat kuulan kalloonsa eikä mahdollisuutta toisissa eläintarhoissa. Eläinsuojelullisesti ajatellen maan eläintarhat toimivat epäeettisesti, ja se oksettaa.

En tule käymään sellaisissa esityksissä, tilaisuuksissa tai muutenkaan osallistumaan jossa eläin on muutettu viihteen, turismin tai sirkushuveja tarjoavana kappaleena. Kun vaadimme turkistarhauksen lopettamista, vaatikaa myös eläintarhojen sulkemista. 

Häkit pois eläinten ympäriltä!!!