10.10.22

TILASTO EI OLE PELKKÄ NUMERO SE KERTOO ELÄMÄSTÄ

 

Julkaisin tänään pienen digiflaijeri johon valitsin tietoisesti toivottavasti ajatuksia herättäviä lukuja. ,numeroita väestörakenteesta ja luonnonvaroihin kohdistuvasta paineesta.

Nuo luvut ovat huimia, dramaattisia. Joka viikko maailman väkiluku kasvaa yli miljoonalla. On vaikea tajuta, se on uusi suuri kaupunki joka viikko, miljoona ylimääräistä ihmistä ruokkimaan maatalouden kautta, tarjoamaan energiaa, terveydenhuoltoa ja sanitaatiota.

Pienimmästäkin määrästä tulee vaikuttava, kun kerrot ne populaatiolla. Viisi pientä grammaa hammastahnaa joka aamu vaikuttaa viattomalta, mutta moninkertaistuen Euroopan väestön kanssa, se on 2000 tonnia hammastahnaa, joka virtaa jokiin päivittäin yhdessä 600 000 m3 virtsan kanssa.

Lemmikkien ruokaan käytetään vuosittain 12 miljardia dollaria. Jokainen amerikkalainen, joka syö yhden ainoan pihvin joka päivä, on yli 100 000 lehmää päivässä. Samana päivänä Kiina kuluttaa 68 000 täysikasvuista puuta kertakäyttöisten syömäpuikkojen muodossa.

Mutta toivoa on: joka ikinen tunti maailmassa luultavasti yli 20 miljoonaa ihmistä rakastelee. Tämän tunnin aikana maapallo on kulkenut aurinkokunnassamme yli 100 000 kilometriä, noin 30 kilometriä sekunnissa, ja ihmiset ovat vaihtaneet yli 8 miljardia sähköpostia, joista hyvä osa on roskapostia ja loput sisältävät huomisen ajatuksia, rakkausviestejä, oikeusjuttuihin liittyvää aineistoa ja joukossa sanani kaikille niille ihmisille, jotka tilaavat tämän blogin sähköpostitse.