2.10.22

UUTISHARRASTUS JA SALALIITTOTEORIAT

 

Kohta 40 vuotta uutisharrastajana koen voimakasta hyvin rajuakin allergiaa kaikenlaisia salaliittoteorioita kohtaan. Minuun ei ne vaan uppoa ja luultavasti pää syy siihen on autismi jonka erityispiirteet suojaavat epäloogisuudelta, epätotuudelta sekä suoranaiselta tarkoitukselliselta  “johdatukselta”. Foliohattu ei siis kuulu vaatevalikoimaani eikä muutakaan hömppää. 

Minuun uppoaa fakta ja vain fakta. 

Jokainen saatu tieto, dokumentti, raportti “kammataan” ja “harjataan” perusteellisesti, huolellisesti. Saatu uusi tieto integroidaan vanhan yhteyteen tiukan prosessin kautta. Yksikin epäloogisuus tai yksityiskohta joka on järjenvastainen tai ei vastaa totuudellisuutta “ulos lasketaan”. 

Vaadin jokaiseen asiaan, tietoon sekä ihan väitteiden tueksi uskottavia perusteita. Minulle Salaliittoteoreetikot ovat “jokeltajia” jotka pitävät ääntä vailla todellista sisältöä.

AJATTELEMATTOMUUTTA JA ITSEKKYYTTÄ

Nämä jokeltajat ovat ihmisinä sokeasti ajattelemattomia ja samalla itsekkäitä. Pysähtyvätkö ne koskaan ajattelemaan mitä se möykkä tuntuu niistä omaisista jotka haluaisivat vaan hiljentyä muistamaan kuollutta läheistä ja yrittävät siinä sivussa ottaa surun keskellä otetta arjesta. Jokeltajien itsekkyys on myös oma lajinsa. Monet salaliittoteoreetikot omii itselleen suuremman surun varsinkin silloin kun siitä on hyötyä julkisuutta ajatellen.

AJATUKSIANI SALALIITTOTEOREETIKOISTA ELI “JOKELTAJISTA”

Kuten jo mainitsin salaliittoteoreetikot ovat minulle “jokeltajia” jotka pitävät ääntä vailla todellista ja totuudellista sisältöä. Siksi mielummin käytän heistä Jokeltaja nimitystä ihan avoimesti ja niin myös osittain tässäkin kirjoituksessa. Jokeltajat ja heidän seuraajansa toimivat samalla kaavalla kuin jokin karismaattinen, puolilahkomaisesti toimiva seurakunta sekä puolueet. Liturgia ja evankeliumi vaan on toisenlaista mutta kokonaisuus täsmää.

On tila jonne kokoontuu aatteelle oikeamielisiä ajatusmalleiltaan samankaltaisia kuuntelemaan suuren tietäjän/tietäjien puhetta, kolehtin sijaan vastaanotetaan rahalahjoituksia, myydään aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja sosiaalisesti vahvistetaan aatteen sekä teorian paloa “tarkoitus pyhittää keinot” tavalla.

Tässä kohtaa käytän tilaisuutta profiloida tyypillinen salaliittoteorioihin uskova psykologian kannalta:

On olemassa kolme psykologista tekijää jotka motivoivat ihmisiä uskomaan salaliittoteorioihin. Episteeminen, eksistentiaalinen ja sosiaalinen.

EPISTEEMINEN: Ensimmäinen näistä motiiveista on episteemisiä motiiveja. Luulen, että pähkinänkuoressa episteemiset motiivit viittaavat oikeastaan ​​vain tiedon ja varmuuden tarpeeseen ja motiiviin tai haluun saada tietoa. Ja kun tapahtuu jotain suurta, ihmiset haluavat luonnollisesti tietää, miksi niin tapahtui. He haluavat selityksen ja haluavat tietää totuuden. Mutta he haluavat myös olla varmoja tästä totuudesta.

Psykologiset todisteet viittaavat siihen, että ihmiset vetoavat salaliittoteorioihin, kun he tuntevat olonsa epävarmaksi joko tietyissä tilanteissa tai yleisemmin. Ja on muitakin episteemisiä syitä, miksi ihmiset uskovat salaliittoteorioihin, jotka liittyvät tällaiseen tiedon ja varmuuden tarpeeseen. Joten ihmiset, joilla on alhaisempi kyky käsittää järjellä ympäröivä maailma, vetoavat yleensä salaliittoteorioihin.

Kyse on yksinkertaisesti älykkyydestä tai näissä tapauksissa alempi älykkyys. Heiltä puuttuu älyllinen kyky joiden avulla he voivat tehdä eron hyvien lähteiden ja huonojen lähteiden tai uskottavien lähteiden ja epäluotettavien lähteiden välillä. Joten he etsivät tätä tietoa ja varmuutta, mutta eivät välttämättä etsi oikeista paikoista ankkuroiden itsensä tilaan jossa omaa ajattelua ei tarvita tai sitä ei edellytetä.

EKSISTENTIAALINEN: Toinen tekijä on eksistentiaalinen. Ja itse asiassa se viittaavat vain ihmisten tarpeisiin olla tai tuntea olonsa turvalliseksi maailmassa, jossa he elävät. Ja myös tuntemaan, että heillä on jonkinlainen valta tai autonomia myös heille tapahtuvien asioiden suhteen.

Joten jälleen kerran, kun jotain tapahtuu, ihmiset eivät halua tuntea olonsa voimattomaksi. He eivät halua tuntea olevansa hallitsemattomia. Ja salaliittoteoriat antavat ihmisten tuntea, että heillä on tietoa, joka ainakin selittää sen, miksi he eivät hallitse tätä tilannetta. Ihmiset, jotka tuntevat itsensä voimattomiksi ja pettyneiksi, pyrkivät enemmän vahvistamaan itsensä salaliittoteorioihin.

SOSIAALINEN: Kolmas ja viimeinen tekijä, on sosiaalinen tekijä, tällä haluan viittaavan ihmisten haluun tuntea olonsa hyväksi yksilönä ja myös tuntea itsensä hyväksi ryhmien suhteen, joihin he kuuluvat. Ja että yksilötasolla ihmiset haluavat tuntea olevansa osa jotakin. He haluavat tuntea olonsa hyväksi. Ja mahdollisesti yksi tapa tehdä se on tuntea, että sinulla on pääsy tietoihin, joita muilla ei välttämättä ole.

Ja tämä on melko yleinen retorinen työkalu, jota ihmiset käyttävät, kun he puhuvat salaliittoteorioista, että kaikki muut ovat jonkinlaisia ​​lampaita, mutta he tietävät totuuden. Heillä on totuus. Ja tuollainen uskomus, tunne, että sinulla on hallussasi tietoa, jota muilla ei ole, voi antaa sinulle paremmuuden tunteen muihin nähden. Ja olen havainnut, ja myös salaliittoteoreetikot ovat itse käytöksellään osoittaneet, että tarve ainutlaatuisuuteen ja tarve erottua on ylikorostettua. Empatiaköyhyys on sääntö ei poikkeus,  toisen asemaan asettuminen on hyvin vierasta heille.

Ja tämä tapahtuu myös ryhmätasolla. Joten ihmiset, joilla on liioiteltu käsitys ryhmien tärkeydestä, joihin he kuuluvat, mutta samalla tunne, että näitä ryhmiä aliarvostetaan, myös sellaiset tunteet, houkuttelevat ihmisiä kohti salaliittoteorioita. Joten kun sinulla on tällaisia ​​uskomuksia, voit säilyttää ajatuksen, että ryhmäsi on hyvä, moraalinen ja rehellinen, kun taas toiset ovat pahantekijöitä.

LOPUKSI:

Kun tutkit tietoa, niiden lähteitä ja lähteiden taustalla pyöriviä tahoja, ihmisiä niin pohdi hyöty näkökulmaa. Kumpi on luotettavampi lähde: Se virallinen taho joka julkaisee tiedot läpinäkyvästi, kritiikinkestävästi, ilmaiseksi vai se joka edustaa jotakin epävirallista joka julkaisee painotuotteita vain rahan kimalle silmissään, kestämättä kritiikkiä hyödyntäen kylmästi vain aiheen aiheuttamaa julkista esilläoloa hyväkseen.